czwartek, 3 października 2013

# Krem z zielonego groszku

Składniki:
450g zielonego groszku mrożonego
1 cebula
1 ziemnniak
1-2 ząbki czosnku
10-20g masła
650-750ml bulionu warzywnego
grzanki/groszek ptysiowy
2-3 łyżki sosu sojowego

Czas przygotowania:
20-30min

Ilość porcji:
2-4

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, czosnek obrać, posiekać i dorzucić do cebuli. Po podsmażeniu przełożyć do garnka i wlać połowę bulionu. Zagotować. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i gotować aż ziemniak będzie miękki. Następnie dorzucić groszek i dolać resztę bulionu. Dodać sos sojowy, zagotować i zmiksować wszystko blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz