600-700g pieczarek
1,5-2l bulionu warzywnego
1 cebula
masło do smażenia
Czas przygotowania:
30min
Ilość porcji:
3-4
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, dorzucamy na patelnie i delikatnie solimy. Podsmażamy aż z pieczarki wypuszczą całą wodę. Bulion podgrzewamy i dorzucamy do niego pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę można jeść z groszkiem ptysiowym, makaronem, ziemniakami czy grzankami. Jeśli masz ochotę, możesz ją również zabielić śmietaną.
Smacznego!
Sprawdź to:
Jeśli chcesz możesz na patelnię z cebulą dodać tylko połowę pieczarek i kiedy będą gotowe dodać je do bulionu i zmiksować blenderem a następnie podsmażyć drugą połowę pieczarek i dodać do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz