poniedziałek, 14 października 2013

# Naleśniki z musem czekoladowym

Składniki:
NALEŚNIKI
400g mąki pszennej
200ml mleka
4 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli
200ml wody gazowanej
3 łyzki czarnego kakao
MUS
200g czekolady gorzkiej
400ml śmietany 30%
1 jajko
1 żółtko

Czas przygotowania:
ok. 1 godz. - przygotowanie
4 godz. - schłodzenie

Ilość porcji:
8-10

Przygotowanie:
NALEŚNIKI
Zmiksować dobrze wszystkie składniki oprócz wody. Następnie dolać wodę i wymieszać. Odstawić na 30min
MUS
W czasie kiedy ciasto na naleśniki odpoczywa możemy zająć się musem. Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Do metalowej miski ustawionej nad wrzątkiem wbijamy jajko i żółtko i mieszamy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy do czekolady i mieszamy aż do zgęstnienia.
Śmietanę ubijamy i dodajemy do czekolady delikatnie mieszając. Mus odstawiamy do lodówki na około 4 godziny. Naleśniki smażymy i również odstawiamy aby się schłodziły.
Kiedy wszystko będzie już dobrze schłodzone - nakładamy mus i zawijamy naleśniki.
Podajemy na zimno.
Smacznego!

Sprawdź to:
Do musu przed schłodzeniem można dodać posiekane orzechy, migdały lub wiórki kokosowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz