300g mąki pełnoziarnistej
20g drożdży
pół łyżeczki cukru
3 łyżeczki oregano
3 łyżeczki bazylii
1 łyżeczka soli
200ml ciepłej wody
3 łyżki oleju
Czas przygotowania:
Ilość porcji:
2-4
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski i robimy w niej wgłębienie gdzie wrzucamy pokruszone drożdże. Zasypujemy je cukrem i mąką i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto około 10 min. Następnie miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło - około 1h.
Piekarnik nastawiamy na 220 stopni, razem z blachą wyłożoną papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy placek i wałkujemy aby pizza była cienka. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy dodatki i przekładamy na blachę. Pieczemy około 15-20min na termoobiegu aby pizza się zarumieniła.
Smacznego!
Sprawdź to:
Sos możesz przygotować z gotowego przecieru pomidorowego kupionego w sklepie. Na patelni podsmaż cebulę z czosnkiem, dodaj przecieru i chwilę podgrzej aby przecier zgęstniał. Następnie możesz go jeszcze zmiksować blenderem aby uzyskać gładką konsystencję.
Nie musisz jednak używać sosu. Możesz zrobić białą pizzę. Ciasto wtedy wystarczy skropić oliwą i posypać ziołami - najlepsza z mozzarella, pomidorami i rukolą.Sos możesz przygotować z gotowego przecieru pomidorowego kupionego w sklepie. Na patelni podsmaż cebulę z czosnkiem, dodaj przecieru i chwilę podgrzej aby przecier zgęstniał. Następnie możesz go jeszcze zmiksować blenderem aby uzyskać gładką konsystencję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz