wtorek, 1 października 2013

# Tarta z kremem i owocami

Składniki:
CIASTO
200g mąki pszennej
100g masła
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
KREM
5 żółtek
100g cukru
2 łyżki mąki pszennej
500ml mleka
cukier wanilinowy
OWOCE
maliny/borówki/truskawki/jagody

Czas przygotowania:
1,5h

Ilość porcji:
8

Przygotowanie:
CIASTO
Mąkę wymieszać z masłem, dodać cukier i żółtka. Szybko zagnieść i odstawić na 1h do lodówki. KREM
Mleko zagotować z cukrem wanilinowym i 50g cukru. Żółtka ubić z cukrem i dodać mąkę. Połowę zagotowanego mleka wlać do żółtek cały czas mieszająć, następnie przelać wszystko do garnka i mieszając gotować na małym ogniu aż do zgęstnienia.
Ciasto wyjąć, rozwałkować i przełożyć do formy, piec aż się zarumieni - około 15min w temperaturze 140 stopni. Wyjąć ciasto z pieca i kiedy przestygnie wyjąć z formy, dodać krem i owoce.
Ciasto można przygotować w dużej formie albo w foremkach do babeczek.
Białka, które zostają po przygotowaniu ciasta można wykorzystać do zrobienia bezy.

BEZA
4 białka
250g cukru pudru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Białka ubić z szczyptą soli na sztywno (tak aby po odwróceniu miski do góry dnem nie wypadło).
Stopniowo i powoli dodawać cukier nadal miksując. Kiedy wszystko już będzie dobrze wymieszane dodać płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej i miksować jeszcze około 3-4 min.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać lub nakładać łyżka w formie kleksów.
Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 140 stopni około 40min.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz