wtorek, 24 września 2013

# Faszerowana papryka

Składniki:
2 spore papryki
(z jak najbardziej równym spodem)
250g pieczarek
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
100g sera żółtego (możemy użyć innego)
50g kukurydzy
50-70g kaszy kuskus

Czas przygotowania:45-60min

Ilość porcji:
2

Przygotowanie:
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni na termoobieg
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Dorzucamy posiekany czosnek i podsmażamy. W tym czasie pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy je do cebuli i lekko solimy aby szybciej wypuściły wodę. Smażymy do momentu kiedy woda z pieczarek wyparuje. Zalewamy kaszę kuskus gorącą wodą tak aby woda przekraczała o 0,5cm powierzchnię kaszy. Kiedy kasza będzie gotowa dorzucamy ją na patelnie (już wyłączoną) razem z kukurydzą. Ser ścieramy, dodajemy do reszty farszu, i dobrze mieszamy. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem.
W paprykach odcinamy górę, pozbywamy się nasion i błon wewnętrznych. Dobrze płuczemy i nakładamy nasz farsz. Układamy na blasze delikatnie posmarowanej olejem i zapiekamy około 30-40min.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz