2-3 duże cukinie
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
400-500ml bulionu warzywnego
kawałek masła do smażenia
grzanki
Czas przygotowania:
15-30min
Ilość porcji:
4-6
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Czosnek obrać i posiekać/zetrzeć/wycisnąć i dodać na patelnię. W tym czasie umyć dokładnie cukinię ponieważ nie będziemy jej obierać i przekroić ją na pół wzdłuż a następnie pokroić na plastry. Wrzucić cukinię na patelnie i posolić, podsmażać do czasu kiedy cukinia będzie miękka i wypuści soki.
Przerzucić wszystko do garnka, i dolać połowy bulionu a następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać resztę bulionu - w zależności od gęstości można dodać wszystko albo tylko część.
Zagotować a w między czasie zrobić grzanki - chleb/bułkę kroimy w małą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnie i smażymy aż się zarumienią.
Krem podać na talerze i posypać grzankami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz