120-170g ciecierzycy
200-250g bobu (świeży lub mrożony)
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
3-4 pomidory (lub 1 puszka krojonych pomidorów)
2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
1-2 łyżeczki pieprzu cayenne
ok. 2 łyżeczki soli
1/2 pęczka kolendry
szczypta cynamonu
Czas przygotowania:
Namoczenie ciecierzycy - ok. 8 godzin
Gotowanie - ok. 1 godz.
Ilość porcji:
4-6
(ja gotowałam w garnku o pojemności około 2,5l)
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalać wodą - mniej więcej 5 cm ponad jej powierzchnię i zostawić na minimum 8h.
Bób jeśli jest świeży chwilę podgotować aby łatwiej można było zdjąć z niego skórę. Jeśli jest mrożony, wystarczy zalać go na chwilę ciepłą wodą i usunąć skórę.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
Do garnka wlać trochę oliwy/oleju, po rozgrzaniu wrzucić tam cebulę i czosnek. Delikatnie podsmażyć mieszając od czasu do czasu aż cebula stanie się szklista.
Dorzucić je do zeszklonej cebuli i czosnku.
Ciecierzycę razem z wodą w której się moczyła wlać do garnka. Warto wcześniej pomieszać cieciorkę i jeśli pływają w niej jakieś łupinki to należy się ich pozbyć. Jeśli w garnku jest za mało wody, należy jej dolać.
Dodać koncentrat pomidorowy, pieprz cayenne, sól i cynamon. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 10min, aż ciecierzyca delikatnie zmięknie. Następnie dorzucić makaron, bób i kolendrę i gotować kolejne 10-15 min aby makaron się ugotował a bób był miękki.
Doprawić do smaku i podawać.
Smacznego!
Sprawdź to!
Istnieje również możliwość wrzucenia do zupy mięsa. Ja jadłam opcję zarówno wegetariańską jak i mięsną. Mięsem w moim przypadku był kurczak.
Jeśli macie ochotę możecie kupić ok. 2 piersi z kurczaka, podsmażyć parę minut na patelni, pokroić na małe kawałki i wrzucić do zupy wtedy kiedy dodajecie makaron i bób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz