10 ziemniaków
250-300g świeżego szpinaku
200g śmietany
1-2 cytryny
1-2 łyżeczki mocnego chrzanu
około 50g masła
4-5 ząbków czosnku
około 50g sera gorgonzola
suszone zioła według uznania
(oregano/bazylia/zioła prowansalskie)
sól i pieprz
oliwa
Czas przygotowania:
ok. 1 godz.
Ilość porcji:
2-3
Przygotowanie:
Piec nastawić na ok. 200 stopni Celsjusza na termoobieg.
Filet podzielić na porcje i ułożyć na folii aluminiowej - będziemy robić kieszonki z folii. Na łososiu położyć plaster cytryny i kawałek masła a następnie zawinąć w folię.
Obrać ziemniaki i podgotować je w lekko osolonej wodzie około 5 min, aż zrobią się na wpół miękkie. Następnie wyjąć je z wody i pokroić w ćwiartki kiedy przestygną. Pokrojone ziemniaki wyłożyć do formy lub na blachę wcześniej wysmarowaną niewielką ilością oliwy. Posypać ziołami, czerwoną słodką papryką, delikatnie posolić i skropić oliwą.
Piec około 30min - po 15 min ziemniaki przełożyć na drugą stronę i skropić delikatnie cytryną oraz włożyć do pieca łososia.
100g śmietany i chrzan przełożyć do miseczki, dodać pół łyżeczki soku z cytryny, posolić i popieprzyć do smaku a następnie wymieszać.
Od szpinaku oderwać lub odciąć ogonki. Ser gorgonzola pokroić w kostkę. Można szpinak zostawić w całości albo pokroić. Włożyć szpinak do durszlaka lub na sito, przepłukać zimną wodą, delikatnie posolić i zostawić na minutkę. W tym czasie w garnku rozpuścić masło i podsmażyć na nim posiekany lub wyciśnięty czosnek. Szpinak osuszyć i wrzucić do garnka ze szpinakiem. Podgrzewać mieszając i dodać około 2-3 łyżek śmietany, trochę soku z cytryny i ser. Posolić i gotować dopóki szpinak nie będzie miękki - czyli około 3min.
Przełożyć wszystko na talerz, pokroić cytrynę na ćwiartki i podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz