piątek, 27 września 2013

# Kotleciki z kaszy gryczanej z sałatką - czyli nowy pomysł na kaszę

Składniki:
KOTLETY
100g kaszy gryczanej
bułka tarta do obtoczenia kotletów
1 jajko
1 duży pęczek szczypiorku
100g sera żółtego
SAŁATKA
1 duża żółta papryka
1-2 pomidory
1 średni czerwony grejpfrut
50g sera blue
100g orzechów nerkowca
1/2 sałaty rzymskiej
SOS DO SAŁATKI
1/2 pomarańczy
60ml oleju sezamowego/
oliwy z oliwek/ oleju z pestek dyni
1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
2 łyżeczki musztardy - ja użyłam 1 łyżeczki francuskiej i 1 łyżeczki musztardy Dijon.
300g fasolki szparagowej

Czas przygotowania:
1-1,5h

Ilość porcji:
2-3

Przygotowanie:
Najpierw gotujemy kaszę w osolonej wodzie - delikatnie ją rozgotowujemy .
Ja ugotowałam również fasolkę szparagową - ale nie jest to dodatek konieczny do tego dania a można go również zamienić np. na brokuła, kalafiora czy tak przez większość ludzi nielubianą brukselkę.
SAŁATKA
W tym czasie paprykę kroimy w kostkę, pomidory w cząstki, obieramy grejpfruta dzielimy na cząstki, które kroimy na pół. Ser blue kroimy w kostkę. Orzechy nerkowca zarumieniamy na patelni (bez tłuszczu). Sałatę płuczemy a następnie rwiemy na nieduże kawałki i wrzucamy wszystkie składniki do miski. Szczypior siekamy i połowę również wrzucamy do sałatki - drugą połowę zostawiamy do kotlecików.
SOS DO SAŁATKI
Wyciskamy sok z 1/2 pomarańczy. Olej, ocet, musztardę i sok z pomarańczy dobrze mieszamy. Odstawiamy do lodówki aby smaki się "przegryzły".
KOTLETY
Kaszę odsączamy i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z kaszą, dodajemy również pozostały szczypiorek i 1 całe jajko i dobrze mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.
Formujemy kotleciki (mniej więcej tej wielkości co kotlety mielone) i obtaczamy w bułce tartej. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy z obu stron aż do uzyskania złotego koloru czyli około 3-4 min z każdej strony.
Kotleciki przekładamy na talerz, sałatkę polewamy sosem i podajemy.
Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz